Hoe mogen we je helpen?

Een aanrijding met een dier - Ben je verzekerd?

Bij een aanrijding met een dier ligt het aan de situatie en de dekking of je verzekerd bent.

Heb je met jouw auto een dier aangereden? De schade aan jouw auto kun je mogelijk claimen op de autoverzekering. Is de schade ook verhaalbaar? 

Dieren zijn onberekenbaar en vormen een gevaar in het verkeer. Bij een aanrijding met een dier gaat je eerste zorg uit naar het dier, naar jezelf en de inzittenden. Maar je volgende gedachte gaat waarschijnlijk over de schade aan jouw auto. Met de juiste autoverzekering betaalt de verzekeraar de herstelkosten. Met een beetje geluk kost het jou niet eens schadevrije jaren.

Heeft het dier een eigenaar?

Het kan verschil maken of je een huisdier aanrijdt of een dier in het wild. Een huisdier heeft waarschijnlijk een eigenaar die verantwoordelijk is voor het dier. De eigenaar kan aansprakelijk zijn voor jouw schade. Bij een aangereden hert of everzwijn kun je ervan uitgaan dat de schade niet verhaalbaar is. Je kunt niemand aansprakelijk stellen voor de schade. Je bent dus aangewezen op de autoverzekering of je betaalt het zelf.

Voor dekking in de WA beperkt casco is het wel belangrijk dat het echt gaat om een aanrijding met een dier. ​

Keert de autoverzekering de schade uit?

De schade kun je claimen als de auto WA + beperkt casco of WA + volledig casco (allrisk) verzekerd is. Met uitsluitend de WA autoverzekering keert de verzekeraar de schade niet aan jou uit. Voor dekking in de WA beperkt casco is het wel belangrijk dat het echt gaat om een aanrijding met een dier. Schade door een uitwijkmanoeuvre, waarbij je het dier niet raakt, valt hier dus niet onder. Met de WA + volledig casco krijg je ook uitgekeerd bij schade door bijvoorbeeld een botsing tegen een boom door een uitwijkmanoeuvre. 

Hoe zit het met een aanrijding met een huisdier?

Bij een aanrijding met een loslopend huisdier is de eigenaar van het dier verantwoordelijk. Ook in dat geval kun je de schade aan jouw auto neerleggen bij jouw eigen verzekeraar. Als je verzekerd bent voor deze schade, zorgt de verzekeraar voor het verhalen van de schade op de eigenaar. Ben je er niet voor verzekerd? Dan stel je de eigenaar zelf aansprakelijk. Of je schakelt hiervoor de rechtsbijstandsverzekering (of de verhaalsbijstandverzekering) in. Bij een aangelijnd huisdier is de eigenaar van het dier vaak juist niet aansprakelijk.

Gaat het claimen jou ook schadevrije jaren kosten?

Dat is afhankelijk van de situatie. Bij een claim op de WA + beperkt casco houd je jouw schadevrije jaren. Claim je op de WA + volledig casco bij een aanrijding met een object (bijvoorbeeld een paal of een boom), dan kost het jou waarschijnlijk wel schadevrije jaren. Door een verhaalbare uitkering verlies je geen schadevrije jaren. Wil je het exact weten? Check dan de polisvoorwaarden van je verzekering.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 09-02-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.